J.WALKER BLACK LABEL

Hikayenin aslı 1819 yılına dayanmakta. John babasını kaybettiğinde henüz 14 yaşındaydı. Bir çiftlik olan mirası satarak kendine 1820 de Ayrshire’da bir bakkal dükkanı açar. Satılan meyve ve sebzelerin yanında İngiltere’ye bağlı doğu ülkelerinden gelen çayları da kendi formülü ile karıştırıp satmaktaydı. Bu çay harmancılığı işi zamanla kendini viski harmancılığı işine bıraktı. Bu dönemde viski üretimi yasallaşmış ve çoğu İskoç viski işine girmişti. Ancak her viski tadı sürekli ve tutarlı değildi. John ilk başta belli markaları seçerek kendi belirlediği oranlarda malt viskileri birbirine karıştırmaya başladı. Ünü kısa zamanda yayılarak Walker’s Klimarnock Whisky adı ile markalaştı.

1857 de öldüğünde onun bu yürüyüşünü destekleyen oğulları Robert ve Alexander ‘da markaya  muhteşem değerler kattılar. İlk işleri kalitelerini perçinleyecek ve onları daha popüler hale getirecek Cardhu damıtım evini satın almak oldu. Artık sadece malt viskileri birbirleriyle değil 1830’ lardan sonra üretilen tahıl (grain) viskilerini de malt viskiler ile harmanlamaya başladılar. Aslında J.Walker Black Label’ın doğuşu da bu zamana denk gelir.

J.Walker Black Label ilk olarak 1865 yılında üretilmiş. Ailenin malt ve grain viskilerini belli sayı ve oranda karıştırdıkları ilk harman viskisi. İlk üretildiğinde “Walker’s Old Highland” olarak piyasaya çıktı. Bu ismi 1905 yılına kadar kullandılar. Aile daha sonra 1908 yılına kadar bu ismi “Extra Special Old Highland” olarak değiştirdi. Bugünkü adını ise 1909 senesinden sonra aldı.

Label_1[1]582278a80b3d11e3918122000a9f0a12_7[1]

   Harmanında en genci 12 yıl olan 30 çeşit malt ve grain viski vardır. Ana maltı Cardhu maltı. Bir Speyside maltı olan Cardhu’dan Black Label’a meyvemsilik gelmekte. Walker ailesinin imzası olan isli yapıyı  ise Islay bölgesi maltları olan Lagavulin, Caol Ila ve Talisker’a borçlu.

Burunda; kuru incir, kuru erik gibi meyveler, bal, vanilya, kavrulmuş badem, tarçın ve tabiki de is hakim. Karmaşık ama yumuşak bir yapıda.

Damakta; is ile beraber badem, tarçın ve kuru meyveler oldukça hakim. Yaşlı viskilerin katmış olduğu katkıyla yağlı bir geçişi var.

Bitişi; burada Islay bölgesi maltlarının hakimiyetini daha fazla hissetmekteyiz, isli, biraz tuzlu, hafif meyvemsi ancak uzun bir bitişi var. Yağlı geçişin ardındaki göğüsteki ısınma yaklaşık 5-6 saniye sonra damağa lezzetli notlar göndermekte.

İçerken yanında isli balıklar ki somon ilk tercih, kavrulmuş badem ve özellikle kuru erik ve kuru incir tüketilebilir.

The story dates back to 1819. John was only 14 years old when his father died. He sold his inheritance, a farm, and opened a grocery shop in Ayrshire in 1820. In addition to the fruit and vegetables sold, he was also blending and selling teas from the eastern countries of England with his own formula. This tea blending business gradually gave way to whisky blending. During this period, whisky production was legalised and many Scots entered the whisky business. However, not all whisky flavours were consistent and consistent. At first, John started to mix malt whiskies in the proportions he determined by choosing certain brands. His reputation soon spread and he branded it as Walker’s Klimarnock Whisky.

When he died in 1857, his sons Robert and Alexander, who had supported him on his journey, added great values to the brand. Their first job was to buy the Cardhu distillery, which would reinforce their quality and make them more popular. They started to blend not only malt whiskies with each other but also grain whiskies produced after 1830s with malt whiskies. In fact, the birth of J.Walker Black Label coincides with this time.

J.Walker Black Label was first produced in 1865. It is the first blend whisky of the family in which malt and grain whiskies are mixed in a certain number and ratio. When it was first produced, it was released as “Walker’s Old Highland”. They used this name until 1905. The family then changed this name to “Extra Special Old Highland” until 1908. It got its current name after 1909.

The blend contains 30 types of malt and grain whisky, the youngest of which is 12 years old. The main malt is Cardhu malt. Fruity flavour comes from Cardhu, a Speyside malt, to Black Label. The sooty structure, which is the signature of the Walker family, owes to the Islay region malts Lagavulin, Caol Ila and Talisker.

The nose is dominated by fruits such as dried figs, prunes, honey, vanilla, roasted almonds, cinnamon and of course soot. Complex but soft in structure.

On the palate; almond, cinnamon and dried fruits are quite dominant along with soot. It has an oily transition with the contribution of aged whiskies.

Finish; here we feel the dominance of Islay region malts more, sooty, slightly salty, slightly fruity but with a long finish. The warming in the chest after the oily transition sends delicious notes to the palate after about 5-6 seconds.

When drinking, sooty fish, salmon being the first choice, roasted almonds and especially prunes and dried figs can be consumed.